Klantcase Waarom een videocase?
- DD23admin
- 0
- 3199
Je hebt een supertevreden klant, die graag meewerkt aan een klantcase. Hoe krijg je dit verhaal voor het voetlicht – en wel zo dat het maximale aandacht krijgt? Je kunt dan verschillende spin-offs van jouw klantcase maken, zoals een blog, nieuwsbericht of social media post. Je cases bundelen per sector, onderwerp of product. Of je kunt de case in een compleet andere vorm gieten: een video.
Maar waarom zou je naast je case study ook een videocase maken, je hebt het verhaal toch al helder op papier? Een videocase is meer dan een extraatje, het is een middel waarmee je nog meer aandacht voor jouw verhaal kunt genereren:
Social media, apps, e-mail, tv – nieuws komt vanuit alle hoeken op ons af. Wil je opvallen in deze informatiestroom, dan moet je snel je boodschap overbrengen. Jouw doelgroep is alleen geïnteresseerd als ze weten dat ze informatie in enkele minuten tot zich kunnen nemen. Een videocase duurt ongeveer 2 tot 3 minuten, terwijl het aandachtig lezen van een tekstcase gemiddeld twee keer zo lang duurt. Bovendien kost het minder aandacht en energie om een video te kijken dan om een verhaal te lezen. Vooral via een smartphone of tablet.
Een videocase past in de huidige tijdsgeest, waarin we behoefte hebben aan hapklare digitale informatie geschikt voor mobiele devices. Geen verhalen die lastig leesbaar zijn op een klein scherm, maar digitale bites die begrijpelijk en to-the-point zijn. Juist daar leent een videocase zich goed voor. In een paar minuten worden de belangrijkste punten behandeld. Laagdrempelig, duidelijk verwoord en op een actieve manier die de aandacht vasthoudt.
Met een videocase spreek je een bredere doelgroep aan dan met alleen een case study. Denk aan:
–> Millennials die simpelweg verwachten dat je informatie hapklaar en digitaal aanbiedt. In de trein, bus of tram naar hun werk bekijken ze nog even de laatste updates, bereiden zich voor op een meeting of delen ze (vakinhoudelijke) info via social media. Bijvoorbeeld de videocase die ze net even bekeken hebben
–> Business managers die geen tijd hebben om een hele case te lezen. Een videocase kunnen ze bekijken tussen meetings door, terwijl ze onderweg zijn of wachten op een telefoontje. Ook inhoudelijk sluit dat beter aan op hun wensen: ze krijgen een summary van de businessvoordelen zonder de uitgebreide technische info
–> ICT-leken die wel geïnteresseerd zijn, maar vaak afhaken wanneer er technische terminologie om de hoek komt kijken. Denk aan mensen die werken binnen dezelfde branche als de eindklant. Bijvoorbeeld een docent die benieuwd is hoe een andere onderwijsinstelling digitale lesinformatie aanbiedt of een marketeer die graag data van zijn clicks & bricks wil combineren, maar niet weet hoe.
In een videocase behandel je op een aantrekkelijke manier de hoofdlijnen van een klantcase. Zo trigger je geïnteresseerden om de complete, diepgaandere case te lezen. Net zoals je met een blog, LinkedIn-post en andere spin-off van een case study doet.
Dan wil je natuurlijk graag weten hoe je zo’n video maakt – zonder dat het je veel extra tijd en budget kost. In mijn volgende blog over de ‘De do’s and don’ts van een videocase’ lees je meer daarover. Voor nu, kan je met vragen alvast bij mij terecht via joost@klantcase.nl.
Wil je een voorbeeld zien? Bekijk de videocase die ik i.s.m. VME maakte voor IBM bij snackproducent Van Geloven>>